Ο θόρυβος στους ωκεανούς απειλεί τις φάλαινες [ΒΙΝΤΕΟ]

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ο θόρυβος που δημιουργείται στούς ωκεανούς, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια . Παρόλο που οι θάλασσες ήταν κάποτε ένα ήσυχο μέρος, σήμερα οι μηχανές των καραβιών, οι αντλίες εξόρυξης φυσικού αερίου και οι εξερευνήσεις προκαλούν τόσο μεγάλη πληθώρα ήχων που αυτή τη στιγμή στον πλανήτη δεν υφίσταται θαλάσσιο περιβάλλον που να μην πλήττεται απο ηχορύπανση. Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο λόγω της γρήγορης μετάδοσης του ήχου κάτω απο το νερό.

Τα πλάσματα που επηρεάζονται, στο μεγαλύτερο βαθμό, απο τον κατακλυσμό των ωκεανών απο ήχους, είναι οι φάλαινες. Τα θηλαστικά αυτά του βυθού βασίζουν το σύνολο των δραστηριότητων τους, στην ουσία την ίδια τους την ύπαρξη, στην ακουστική τους ικανότητα. Οι φάλαινες χρησιμοποιούν ήχους για να εντοπίσουν την λεία τους καθώς και για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Η εύρεση τροφής και το ζευγάρωμα είναι διαδικασίες που εμπεριέχουν ήχους, οι οποιοί μάλιστα ποικίλλουν ανάλογα με το είδος. Διαφοροποιούνται τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση και μπορούν να μεταδοθούν σε αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον C.Clark, υπεύθυνο των ερευνητικών προγραμμάτων βιοακουστικής του πανεπιστημίου Cornell, οι ήχοι που δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτοί των χαμηλών συχνοτήτων. Οι κινητήρες και οι προπέλες των πλοίων, για παράδειγμα, παράγουν ήχους παρόμοιους με αυτούς που προκαλούνται κατά την διάρκεια ενός σεισμού, αντηχούν στον ωκεανό και παρεμποδίζουν την επικοινωνία μεταξύ των φαλαινών. Δημιουργούνται δηλαδή συνθήκες ανάλογες με αυτές που θα βίωνε κάποιος εάν προσπαθούσε να δεί μέσα σε πυκνή ομίχλη, ενώ ήχοι υψηλής έντασης προσομοιάζουν με την απόλυτη τύφλωση. Οι φάλαινες εκπέμπουν ήχους για ν’ ανιχνεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον τους οπότε οποιαδήποτε παρεμβολή δημιουργεί εμπόδια μεταξύ αυτών και της πολύτιμης πληροφορίας θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση τους.

Στον κόλπο του Cape Cod οι διάφοροι ήχοι έχουν μειώσει την ακουστική ικανότητα της φάλαινας κατά 80% ενώ έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο φάλαινες να εγκαταλείπουν μια περιοχή που είναι πλούσια σε τροφή λόγω των ηχητικών παρεμβολών. Είναι γεγονός οτι στον ωκεανό παράγεται μια πλήθωρα φυσικών ήχων εξαιτίας των κυμάτων, του ανέμου, των κινήσεων των ψαριών και του πάγου. Η ενόχληση όμως που προκαλείται στους κατοίκους των ωκεανών οφείλεται στην εναλλαγή, την ένταση και την συχνότητα των ήχων που δημιουργούνται τεχνητά. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί οι ήχοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές τόσο στο αναπαραγωγικό όσο και στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Σύμφωνα με την βιολόγο S.Van Parijs η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις που σήμερα στους ωκεανούς δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο που να μην ακούγεται θόρυβος.



Με πληροφορίες από www.scientificamerican.com