Νέες αιματολογικές εξετάσεις για τη διάγνωση εμφράγματος

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Μια νέα σειρά αιματολογικών εξετάσεων μπορεί να διαγνώσει γρήγορα και με ασφάλεια αν κάποιος θα υποστεί καρδιακή προσβολή, λίγο αφότου αισθανθεί έντονο πόνο στο στήθος.

Τουλάχιστον 15 εκατομμύρια άνθρωποι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη εισάγονται κάθε χρόνο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμπτώματα καρδιακής προσβολής, χωρίς ωστόσο να παθαίνουν έμφραγμα.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί χρησιμοποιούσαν μόνο δυο μεθόδους για την άμεση διάγνωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Η πρώτη μέθοδος βασίζεται στο ηλεκτροκαρδιογράφημα που δείχνει τις συστολικές κινήσεις της καρδιάς και τις ενδεχόμενες αρρυθμίες.

Η δεύτερη μέθοδος βασίζεται στις αιματολογικές εξετάσεις, μέσω των οποίων φαίνεται αν κάποιος έχει υψηλά επίπεδα τροπονίνων, εξαιρετικά ειδικών και ευαίσθητων βιολογικά δεικτών μυοκαρδιακής βλάβης.

Σύμφωνα με δύο έρευνες που διεξήχθησαν στην Ευρώπη, οι νέες αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να διαγνώσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αν κάποιος που αισθάνεται πόνο στο στήθος κινδυνεύει από καρδιακή προσβολή.

Στο πλαίσιο των ερευνών, οι επιστήμονες εξέτασαν την αποτελεσματικότητα τεσσάρων διαγνωστικών τεστ των εταιρειών Abbott Laboratories, Roche and Siemens AG.

Στην πρώτη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας στην Ελβετία, οι επιστήμονες πήραν αίμα από 718 ασθενείς που εισήχθησαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμπτώματα δύσπνοιας και πόνους στο στήθος.

Κατόπιν, συνέκριναν τη διαγνωστική ακρίβεια των τεσσάρων νέων αιματολογικών τεστ με τα παλαιότερα.

Στην δεύτερη έρευνα, που διεξήχθη από πανεπιστήμιο Gutenberg στη Γερμανία, οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα τροπονίνης 1.818 ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με έντονο πόνο στο στήθος.

Για τον έλεγχο της τροπονίνης χρησιμοποίησαν το νέο τεστ της Siemens και ένα συμβατικό τεστ.

Και οι δυο έρευνες απέδειξαν ότι η διάγνωση με τις νέες εξετάσεις είναι ακριβής κατά 96%, ενώ με τα παλαιότερα τεστ κατά 85%.

(Πηγή i-live.gr)